meer NPO start

Meerderheid voor regulering wietteelt

Meerderheid voor regulering wietteelt

Er is breed draagvlak voor de regulering van wietteelt. Zes op de tien (61%) vinden het een goed plan als gemeenten zelf de wietteelt en de verkoop van wiet gaan organiseren. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 17.000 mensen. 

Minister Opstelten is tegen reguleren. Zijn achterban, de VVD-kiezer, vindt het in meerderheid (57%) wél een goed plan. Tweederde van de VVD-kiezers wil dat Opstelten toestemming geeft aan gemeenten om hiermee te experimenteren.

De kiezers van het CDA zijn verdeeld over regulering; de achterbannen van de SGP en ChristenUnie zijn in meerderheid tegen. Verder zijn de kiezers van alle andere partijen voor regulering.

Sommige burgemeesters vinden dat de teelt en verkoop van wiet door gemeenten georganiseerd zou moeten worden om illegaal kweken, overlast in de buurt van coffeeshops en criminaliteit te verminderen. Gemeenten hebben dan zelf toezicht op de teelt, de kwaliteit van wiet en de uitgifte ervan. Aankomende maandag komen meer dan 20 burgemeesters met een manifest aan minister Opstelten, in een poging te pleiten voor gemeentelijke experimenten met de organisatie van de wietteelt.

Criminaliteit neemt af

De helft van de deelnemers verwacht dat de criminaliteit zal afnemen (52%) als gemeenten een hoofdrol krijgen in de wietteelt; een kwart (26%) denkt dat het ongeveer gelijk zal blijven. Voorstanders denken ook dat het de kwaliteit van wiet ten goede komt. 'Als de wietteelt en handel door de overheid wordt georganiseerd, dan valt de bodem onder illegale handel weg en is er betere controle op de kwaliteit,' aldus een deelnemer. 

Mensen die tegen regulering zijn (32%), zien vaak het liefst dat softdrugs helemaal verboden worden. Ook geven veel mensen aan dat softdrugs juist de opmaat is naar harddrugs, iets wat de overheid niet zou moeten stimuleren.

Vanmiddag op Radio EenVandaag (14:00 uur) presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek. Ook zal burgemeester Van Gijzel toelichten wat er maandag precies gaat gebeuren, als meer dan 20 burgemeesters bij elkaar komen om een manifest te schrijven voor minister Opstelten.

Bekijk hier de uitslag per provincie. 

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 17.217 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 22 tot en met 24 januari 2014.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.

Heeft Nederland een integratieprobleem? Volgens het CBS valt het mee: 'Wij zien vooruitgang'

De afgelopen twee weken kon je er niet omheen: Nederland zou een integratieprobleem hebben. Maar klopt dit? Want volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) valt het mee. "Het is een gradueel proces, en wij zien vooruitgang."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.

Ook interessant