tv LIVE radio LIVE tv LIVE
meer NPO start

Begrip dat burgemeester woonplaats Benno L. achterhield

Begrip dat burgemeester woonplaats Benno L. achterhield

Een meerderheid (53%) heeft er begrip voor dat burgemeester Lenferink van Leiden de buurtbewoners niet op voorhand heeft ingelicht over de komst van Benno L. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 12.000 leden van het Opiniepanel. 

Een deelnemer schrijft “Ieder die zijn straf heeft uitgezeten moet worden behandeld als elke andere burger, ook al vind ik het verschrikkelijk wat hij heeft gedaan. Als zijn verblijfplaats van tevoren bekend is krijgt L. per definitie geen kans.” Afgelopen zaterdag maakte NRC Handelsblad bekend dat de veroordeelde pedoseksueel Benno L. zich in een Leidse seniorenflat heeft gevestigd. Burgemeester Lenferink had buurtbewoners niet op voorhand ingelicht over de komst van L., uit eigen zeggen om de rust te bewaren.

Duitsland

L. is eerder door meerdere gemeenten afgewezen als inwoner. 55 Procent vindt dat elke gemeente verantwoordelijkheid moet nemen voor opvang van zedendelinquenten na hun straf. Zelf wil L. graag in Duitsland wonen. Omdat hij voorwaardelijk vrij is mag dat niet. Zes op de tien (62%) vinden dat L. toestemming moet krijgen om toch naar Duitsland te verhuizen. Veel mensen geven wel aan dat dit alleen mag onder voorwaarde dat hij ook daar onder toezicht staat.

Niet in de straat

Vier op de tien (42%) deelnemers zouden het erg vinden als er een veroordeelde pedoseksueel in hun eigen gemeente komt wonen, 47 procent zegt daar geen problemen mee te hebben. Maar hoe dichterbij de veroordeelde komt wonen, hoe meer weerstand. De helft (51%) wil niet dat er een pedoseksueel in de wijk komt wonen. Een meerderheid zou het erg vinden als er een veroordeelde pedoseksueel in de straat (54%) of naast hen (58%) komt wonen.

Burgers hebben wel recht op informatie

Ondanks het begrip voor burgemeester Lenferink vindt 63 procent wel dat bewoners het recht hebben geïnformeerd worden als een veroordeelde pedoseksueel in de buurt komt wonen. Nu is bekendmaking in Nederland nog niet verplicht. Ook vinden de deelnemers (82%) dat  de wet moet worden aangepast zodat zedendelinquenten levenslang onder toezicht van de reclassering kunnen staan. Nu is dat maximaal 9 jaar.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 12.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 18 en 19 februari 2014.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.

Hoe streng wordt de wetgeving in Syrië? De sharia uitgelegd

Syrië heeft een nieuwe machthebber: rebellengroep HTS. Na de val van Assad beloven zij democratie, een multiculturele samenleving én sharia. Maar wat is dat eigenlijk? In deze video leggen we uit dat die islamitische wetgeving precies inhoudt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.

Zangeres Leoni Jansen (69) raakte tijdens coronacrisis bijna hele pensioen kwijt: 'Verdien ik niet meer terug'

Zangeres Leoni Jansen (69) raakte tijdens coronacrisis bijna hele pensioen kwijt: 'Verdien ik niet meer terug'
Zangeres Leoni Jansen moest op haar pensioenpotje teren tijdens de coronacrisis
Bron: EenVandaag

Nog altijd heeft zangeres Leoni Jansen (69) last van de gevolgen van corona. Haar pensioenpot werd flink kleiner en een rechtszaak tegen de staat voor meer compensatie heeft niet geholpen. "Ik ben op een leeftijd dat ik het niet meer terugverdien."

Vorige maand speelde Jansen nog een voorstelling uit de coronaperiode, die vier keer werd verzet. Ze is blij dat ze weer mag spelen, de sfeer was goed en de pandemie voelde heel ver weg. Voor even.

Pensioen kwijt

"Op mijn bankrekening zie ik heel goed dat het corona is geweest. Ik ben een groot gedeelte van mijn pensioengeld kwijtgeraakt en ik ben op een leeftijd dat ik dat niet meer terug ga verdienen", verzucht ze.

Jansen is zeker niet de enige uit haar sector, realiseert ze zich. "Veel kunstenaars zijn niet of nauwelijks gecompenseerd, terwijl er wel veel geld naar grote instellingen en theaters is gegaan." Ze zet zich in voor een betere compensatie van zelfstandige kunstenaars.

Artiesten zijn in de coronacrisis een groot deel van hun pensioengeld kwijtgeraakt

Beroepsgroep te kwetsbaar

Jansen is een van de acht zzp'ers die samen met de Kunstenbond naar de rechter stapten omdat de coronamaatregelen hen hard hebben geraakt, terwijl ze nauwelijks gebruik konden maken van compensatieregelingen. Ze kregen geen gelijk van de rechter.

"Ik had nooit verwacht dat we zouden winnen, maar merkte dat ik toch wel teleurgesteld was." Al heeft ze wel het idee dat het probleem erkend wordt in de onderbouwing van de uitspraak. "Onze verhalen zijn gehonoreerd en de rechter heeft aangegeven dat onze beroepsgroep - zzp'ers in de kunsten - te kwetsbaar is. En dat je zoiets als corona niet kunt afdoen als 'ondernemersrisico'."

Bloesem in de bomen

Corona heeft niet alleen ellende gebracht voor Jansen. In eerste instantie vond ze het 'heerlijk', en was het fijn om even niets te hoeven. Maar na een tijdje daalde het besef in dat haar hele carrière bestaat uit het samenbrengen van grote groepen mensen. En dat er voor artiesten weinig alternatieven zijn.

"Ik kan het me niet permitteren om 3 dagen niet te zingen of gitaar te spelen, want dan is het weg", legt ze uit. Dus zorgde ze op allerlei manieren dat ze creatief bezig bleef. Zo schreef ze het lied Bloesem in de bomen met haar man Jeroen Kramer voor het programma Volgspot.

Bekijk ook

Liedje to go

Uiteindelijk is Jansen tijdens de hele coronapandemie blijven zingen. "Op een gegeven moment schreef ik op Twitter: je kan overal koffie to go halen, wie wil er een liedje to go?' Dat heb ik toen op het bruggetje voor mijn huis georganiseerd. Elk half uur kwam er een auto en stapten twee mensen uit. Dan zong ik een kwartier een liedje." Ze vond het een bijzondere ervaring, maar financieel leverde het niet veel op.

Jansen heeft van alles geprobeerd om te kunnen blijven optreden. "Ik was boos over het feit dat mensen nog wel mochten vliegen. Ik heb zelfs gekeken of ik niet aan boord van het vliegtuig kon optreden. Of in de Action, waar iedereen in grote rijen stond." Het lukte haar niet.

Spelen in het weiland

Een van haar buren in de Beemster is bandoneonist Carel Kraayenhof, die tegen dezelfde problemen aanliep. "We waren zo chagrijnig dat we niet konden spelen, dat we op een gegeven moment bij elkaar zijn gaan zitten op 1,5 meter. Soms letterlijk in het weiland", zegt Jansen.

In eerste instantie speelden ze voor hun plezier. Jansen en Kraayenhof speelden van alles, van Ierse en Schotse tot Argentijnse nummers. "Om bezig te blijven, om ons te kunnen uiten in muziek."

Bekijk ook

Melancholie in de polder

Toen de pandemie voorbij was, konden ze met hun muziek een heel programma vullen: 'Melancholie in de polder'. "Het was eigenlijk melancholie naar een verleden dat we zelf hadden gekend."

Inmiddels zijn Leoni Jansen en Carel Kraayenhof druk bezig met hun tweede programma, waarmee ze vanaf maart gaan toeren. "Zie ons maar als een corona-creatie. Zo zie je maar: er is soms ook iets goeds uit voortgekomen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.

Ook interessant