tv LIVE
meer NPO start

Verdeeldheid over rechtszaak Wilders

Luisteren

Geert Wilders heeft vandaag zijn slotpleidooi gehouden tijdens het proces over zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraak. De rechtzaak speelde zich af in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. 

Wilders benadrukte meerdere malen dat hij als politicus de vrijheid van meningsuiting moet gebruiken om Nederland te beschermen tegen de Islam, terrorisme en 'het mega-Marokkanenprobleem'. Verder stelde hij dat het kabinet een sfeer heeft veroorzaakt, waardoor een proces tegen Wilders in gang is gezet. 

Het Openbaar Ministerie eiste vorige week een onvoorwaardelijke geldboete van 5000 euro tegen PVV-leider Geert Wilders wegens zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken. Op 9 december doet de rechter uitspraak.

Het EenVandaag Opiniepanel deed onderzoek naar het proces.

Verdeeldheid over rechtszaak Wilders

Er is verdeeldheid over de vraag of Wilders zijn aanhang mag aansporen te roepen dat er ‘minder Marokkanen’ moeten komen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 21.544 leden van het Opiniepanel.  De helft (50%) vindt het kunnen dat Wilders deze uitspraken deed, 45 procent vindt van niet.

Een meerderheid (53%) vindt dat Wilders met zijn oproep niet aanzet tot discriminatie. EenVandaag deed in 2014 ook onderzoek naar de kwestie. Destijds veroordeelde tweederde (64%) de actie van Wilders nog. Wilders had zijn oproep toen net gedaan.

Mensen die PVV, VVD, 50PLUS of VNL zouden stemmen, vinden vooral dat Wilders niets fout heeft gedaan. Kiezers van de PvdA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie zijn juist negatief over de actie van Wilders en vinden het een goede zaak dat hij vervolgd wordt. SP- en CDA-stemmers zijn verdeeld over de kwestie.

Vrijheid van meningsuiting

De aanklacht tegen Wilders gaat over het aanzetten tot haat en discriminatie. Wilders zelf hamert in zijn reacties op de vrijheid van meningsuiting. Veel mensen (50%) gaan mee in de gedachte van Wilders en zeggen dat het proces vooral over de vrijheid van meningsuiting gaat. Zij hebben het gevoel dat die vrijheid, voor velen een groot goed, beperkt wordt als Wilders wordt veroordeeld.

Als we mensen vragen wat volgens hen wel of niet onder de vrijheid van meningsuiting valt, zijn de deelnemers eensgezind: beledigen mag volgens de grootste groep, maar discriminatie, haat zaaien, en oproepen tot geweld mogen niet.

Gijs Rademakers licht de resultaren verder toe in de radio- en televisieuitzending van EenVandaag.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 21,544 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het is gehouden 22 en 23 november 2016.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden. De software is van Vision Critical.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.

Met zijn wandelclub probeert huisarts in Rotterdam overgewicht te bestrijden: 'Je moet het samen aanpakken'

Met zijn wandelclub probeert huisarts in Rotterdam overgewicht te bestrijden: 'Je moet het samen aanpakken'
Huisarts Matthijs van der Ploeg
Bron: EenVandaag

Volgens de Rotterdamse huisarts Matthijs van der Poel wordt er bij de bestrijding van overgewicht te weinig gekeken naar iemands leefomstandigheden, hun financiële situatie en hun omgeving. In zijn praktijk doet hij dat wel.

De huisarts uit Rotterdam-West organiseert al 8 jaar twee keer per week het 'looprecept': samen een half uur wandelen op recept. Want samen bewegen werkt veel beter dan alleen. Daar is hij van overtuigd.

'Goed voor je bloeddruk en je stemming'

Er lopen patiënten mee en mensen van buiten zijn praktijk, die naar hem zijn doorverwezen door een welzijnspartij, vertelt Van der Poel. "Die kunnen gewoon gratis meelopen."

Hij startte met de wandelingen, omdat hij het zelf ook fijn vindt om tijdens een werkdag even te lopen. "En omdat ik steeds meer stukken las, met medische informatie, over dat het goed is voor je bloeddruk, voor je rug, voor je stemming."

Huisarts Matthijs van der Poel richtte 8 jaar geleden een wandelclub op voor zijn patiënten

Sociale interactie

De opkomst is hoog. In de winter sluit er meestal een man of tien aan, in de zomer soms wel twintig, vertelt Van der Poel.

"Je ziet dat mensen het sociale aspect fijn vinden, sommigen durven niet alleen te lopen, voelen zich veiliger in een groep. Je ziet ook mooie gesprekken ontstaan. Als iemand een tijdje niet komt, vragen anderen waar diegene is, of er iets aan de hand is." Daarnaast is iets makkelijker vol te houden als je het met z'n allen doet, gelooft hij.

Rekening houden met omstandigheden

In de Rotterdamse wijk waar Van der Poel werkt zijn de verschillen groot, vertelt hij. "In sociaal-economische klasse, in religie, eetcultuur. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander mogelijk niet. Dat geldt ook voor de bestrijding van obesitas."

Als je geen rekening houdt met iemands persoonlijke omstandigheden, heeft het geen enkele zin om mensen aan het sporten of diëten te krijgen, is zijn conclusie. Toch proberen gemeentes dat. "Als je bijvoorbeeld 10.000 euro schuld hebt en je kunt de huur niet betalen, dan snap je ook wel dat je aandacht minder naar eetkeuzes gaat."

Bekijk ook

Problemen uitvragen

Van der Poel doet het anders. In zijn praktijk past hij de zogenoemde 'vier domeinen-methodiek' toe. "Dan probeer je bij iemand uit te vragen welke problemen er allemaal spelen. Als iemand bij mij komt met pijn op de borst, vraag ik bijvoorbeeld naar de financiële situatie, naar familieomstandigheden, dat soort dingen."

"Dat kost meer tijd, maar je krijgt er ook veel voor terug. Ik denk dat je mensen daar echt mee helpt", zegt hij.

'Kleine succesjes'

Voorlopig gaat Van der Poel door met de loopsessies. En probeert hij zo - ongedwongen - zijn steentje bij te dragen aan de strijd tegen overgewicht

"Ik haal mijn voldoening uit kleine succesjes. Als een van de patiënten het wandelen volhoudt, familie en vrienden mee gaat nemen, dat vind ik heel leuk."

Bekijk ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.

De aarde is door de grens van 1,5 graad: ook voor Nederland heeft dat gevolgen

Niet eerder was het zo warm als in 2024, het jaar waarin de aarde de grens van 1,5 graad passeerde door klimaatverandering. En dat heeft ook voor Nederland gevolgen. Denk aan extreme weersomstandigheden zoals hittegolven en overstromingen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.

Ook interessant