MKB-werkgevers en werknemers vinden de verhoging van de AOW-leeftijd een slechte zaak. Dat blijkt uit een gewogen peiling van EenVandaag, samen met MKB-Nederland, onder 600 werkgevers en 9.000 werknemers. De helft van de werkgevers (51%) en zes op de tien werknemers (63%) pleit er dan ook voor de AOW-leeftijd weer te verlagen naar 65 jaar. Nog meer draagvlak is er om mensen met een zwaar beroep vijf jaar eerder AOW te geven.
Werkgevers vinden vooral dat de stijging te hard gaat en ze missen een regeling voor werknemers met een zwaar beroep. Ook vrezen sommige ondervraagde werkgevers voor extra kosten wegens ziekte en arbeidsongeschiktheid omdat werknemers de AOW-leeftijd niet halen. Werknemers vrezen dat ze op latere leeftijd ontslagen worden omdat ze niet productief genoeg meer zijn en denken de AOW-leeftijd vaak ook niet te kunnen halen.
‘Helft denkt niet door te kunnen tot 67 jaar’
Gezien hun huidige baan schat 58 procent van de ondervraagde werknemers in dat ze niet door kunnen werken tot minimaal 67 jaar en drie maanden. Met name, zo geven de ondervraagden aan, omdat de werkdruk de laatste jaren alleen maar stijgt en de technologische ontwikkelingen niet bij te benen zijn. ‘De automatisering maakt het onmogelijk bij te blijven en mee te kunnen doen. Dit kost zoveel energie dat de snelheid van de rest van het werk er erg onder te lijden heeft’, aldus een deelnemer. Een ander zegt: ‘Ik sta al 46 jaar full-time voor de klas. De stress en fysieke vermoeidheid na een dag een (te) grote klas wordt me echt teveel.’ Een derde (33%) denkt wel langer te kunnen doorwerken. Veel werknemers geven aan het eerlijker te vinden als de AOW-leeftijd gekoppeld wordt aan het aantal gewerkte jaren in plaats van de stijgende levensverwachting.
Flexibel AOW?
Onder werkgevers is er draagvlak voor de invoering van een flexibel AOW, waarbij werknemers eerder kunnen stoppen met werken tegen een lagere AOW-uitkering. Maar werknemers zien deze maatregel niet zitten: vier op de tien (43%) zeggen ook financieel niet eerder te kunnen stoppen met een lagere AOW-uitkering. Groot draagvlak is er onder zowel werkgevers als werknemers om mensen met een zwaar beroep vijf jaar eerder AOW te geven. Wat nu precies een zwaar beroep is, staat ter discussie. Van de werknemers stelt de helft (49%) dat ze, gezien de mentale en fysieke werkzaamheden, in de categorie ‘zwaar beroep’ vallen. Veel mensen vinden dat je niet alleen fysiek maar ook mentaal een zwaar beroep kan hebben.
Marielle Koekenbier presenteert de uitslagen van dit onderzoek en Marieke Blom, hoofdeconoom van ING, reageert vanavond in EenVandaag.
Over dit onderzoek
Aan het onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel deden 33.016 leden mee. Hiervan hebben er 9.226 betaald werk in loondienst. Aan het onderzoek onder werkgevers, gedaan samen met MKB Nederland en verstuurd door MKB Servicedesk, deden 627 werkgevers mee. De uitslag van het onderzoek onder werkgevers is gewogen op bedrijfsgrootte en sector. Beide onderzoeken vonden plaats van dinsdag 25 juli tot en met woensdag 2 augustus 2017.
Download
Download
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.