radio LIVE tv LIVE
meer NPO start

Peiling: Meerderheid voor verplichte Wilhelmus-les

55 procent van de deelnemers die vandaag meededen aan een gewogen peiling van EenVandaag, zijn voor het verplichten van lessen over het Wilhelmus op scholen. Met name kiezers van VVD, CDA, ChristenUnie en PVV zijn hier voorstander van. Les over de Grondwet kan op nog meer draagvlak rekenen: 91 procent zou dit een goede zaak vinden. EenVandaag peilde onder 15.000 mensen.

Voorstanders stellen dat het Wilhelmus een echt volkslied is, dat zorgt voor verbroedering in tijden dat de samenleving verdeeld is. Ook vinden ze dat het lied een rode draad in onze geschiedenis weergeeft die iedereen zou moeten kennen. Tweederde (65%) van alle ondervraagden vindt ook dat iedere Nederlander op zijn minst het eerste couplet mee moet kunnen zingen.

Rum een derde (36%) van de ondervraagden is tegen verplichte lessen over het volkslied. Deze groep vindt het vooral betuttelend. Zowel voor- als tegenstanders noemen het lied wel vaak 'oudbollig' en 'toe aan modernisering'. 

Ook les over Grondwet en slavernij

Negen op de tien ondervraagden zijn ook voor verplichte lessen over de Grondwet, vooral omdat hier instaat hoe we als mensen met elkaar om willen gaan. Hoewel in de formatie besloten zou zijn dat lessen over slavernij niet verplicht worden, is ook hier veel draagvlak voor. Circa zeven op de tien (67%) deelnemers zouden het liefst zien dat dit ook verplicht wordt onderwezen. Ook de kiezersgroepen van de vier formerende partijen zijn voor verplichte lessen over de Grondwet en slavernij.

Rapportage onderzoek Wilhelmus

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 14.960 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op16 augustus 2017.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

De software van de onderzoeken is van Vision Critical

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.

Universiteiten willen mogelijk taal- en cultuurstudies opheffen om te bezuinigingen, 'maar verlies van deze kennis kan Nederland zich niet veroorloven'

Universiteiten willen mogelijk taal- en cultuurstudies opheffen om te bezuinigingen, 'maar verlies van deze kennis kan Nederland zich niet veroorloven'
Het kabinet wil 1 miljard euro bezuinigen op hoger onderwijs en wetenschap.
Bron: ANP

Vandaag was het uitgestelde onderwijsprotest op het Malieveld. De langstudeerboete en miljoenenbezuiniging van het kabinet zorgen voor kopzorgen bij de universiteiten. Studenten en docenten zijn bang dat gevolgen in de maatschappij voelbaar zullen zijn.

Doordat universiteiten hebben aangegeven dat bepaalde opleidingen niet meer rendabel zijn, verdwijnen vooral veel taal- en cultuurstudies. De Universiteit Utrecht dreigt een streep te zetten door de opleiding Keltische Taal en Cultuur. En in Leiden heeft de universiteit plannen om de bachelors African Studies en Latin American Studies op te heffen. Ook worden bestaande taalstudies samengevoegd. Beide instellingen bevinden zich in financiële problemen.

Minder middelen

De faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden verkeert al een aantal jaren in zwaar weer. "Die problemen beginnen met dat er minder studenten zijn geweest, er komen minder studenten studeren en er zijn hogere kosten die we moeten maken", zegt decaan van het faculteitsbestuur Geesteswetenschappen in Leiden Mark Rutgers.

Naast deze plannen van de Universiteit Leiden om een aantal studies te schrappen, komen daar ook nog de bezuinigingen van het kabinet bij. Enerzijds zou het volgens Rutgers logisch zijn om sommige opleidingen of vakken op te heffen. "Er zijn heel veel vakken die niet rendabel zijn", legt de decaan uit.

De toekomst van Nederland

Maar anderzijds zegt hij ook: "Het gaat om de toekomst van Nederland." Het verlies van die vakken zou een verlies van kennis zijn die Nederland zich lang niet altijd kan veroorloven, vindt de decaan.

De taal- en cultuurstudies gaan namelijk over veel meer dan alleen het vertalen van teksten of gesprekken. De decaan zegt hierover: "We hebben die kennis nodig om op deze wereld met elkaar te kunnen praten en elkaar te begrijpen, niet alleen de taal maar ook de gewoontes en ideeën die mensen hebben over wat goed leven is."

Bekijk ook

In de context plaatsen

Leo Kwarten is arabist en heeft Arabisch gestudeerd aan de Universiteit Leiden. Zijn kennis wordt bijvoorbeeld ingezet bij de politie. "Ik ben betrokken geweest bij een aantal zeer complexe terrorismezaken, waarbij mensen uiteindelijk werden veroordeeld vanwege betrokkenheid bij de gewapende strijd bij Al Qaeda en Islamitische Staat."

Doordat Kwarten niet alleen de taal begreep waar de zaak over ging, maar ook bepaalde motieven in een bredere culturele context wist te plaatsen, konden zaken zoals deze succesvol worden afgerond.

Studiegenoten

Tijdens de studietijd van Kwarten zat hij in een klas met zeven andere studenten. Zoals decaan Mark Rutgers ook al aangaf is er wat dat betreft niet veel veranderd. Het aantal studenten dat zich voor dit soort studies aanmelden, blijven relatief laag. Toch heb je deze individuen nodig, zegt de arabist. "Je wil mensen hebben die dingen doen die niet in de mainstream liggen, je hebt een vreemde eend in de bijt nodig."

Uit de lichting van Kwarten bevinden oud-studenten en hoogleraren zich tussen diplomaten, multinationals, defensie, inlichtingendiensten, handelsrelaties, ambassadeurs en IT-bedrijven.

Bekijk ook

Dode collectie

"Je gooit iets weg waar je ook mee in de problemen kunt komen", stelt ook hoogleraar culturele geschiedenis van Iran en Centraal Azië Gabrielle van den Berg. Zij is een van de weinige universitaire docenten die Perzische geschriften kan lezen. Op het moment dat je geen specialisten meer opleidt, is er dus ook niemand meer om collecties vol bijzondere manuscripten en handschriften te begrijpen.

Een collectie zoals die bij de Universiteit Leiden is bij wijze van spreke stille diplomatie te noemen, zegt de hoogleraar. "Het vormt een soort link tussen ons en mensen elders in de wereld."

De langstudeerboete en miljoenenbezuiniging van het kabinet zorgen voor kopzorgen bij de universiteiten.
De langstudeerboete en miljoenenbezuiniging van het kabinet zorgen voor kopzorgen bij de universiteiten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.

Ook interessant